Στατιστικά, κάθε δεύτερο προϊόν σούπερ μάρκετ περιέχει φοινικέλαιο. Έτσι, σοκολάτα, πίτσα, τηγανητές πατάτες και Co. αλλά και όλα τα καλλυντικά όπως κρέμες και κραγιόν καθώς και κεριά, απορρυπαντικά και καθαριστικά παρασκευάζονται κυρίως με αυτό το φυτικό έλαιο. Αλλά πρόσφατα έχει γίνει πολλή συζήτηση για το αν το φοινικέλαιο είναι υγιές ή όχι. Επίσης, δεν είναι πλέον μυστικό ότι η παρασκευή αυτού του λαδιού είναι αρκετά κακή για το περιβάλλον, ειδικά το τροπικό δάσος. Αυτό οφείλεται στην καλλιέργεια των ελαιούχων φοινίκων που καθαρίστηκαν ανελέητα και έτσι απομακρύνθηκε ο βιότοπος πολλών απειλούμενων ειδών ζώων όπως οι ουρακοτάγκοι και οι τίγρεις.

Οι τρέχουσες αναπτυσσόμενες περιοχές για φοινικέλαιο είναι περίπου το ένα τρίτο της Γερμανίας

Κόβοντας το τροπικό δάσος, το φοινικέλαιο είναι υγιές

Είναι το φοινικέλαιο υγιές;?

Το φοινικέλαιο λαμβάνεται από τους πυρήνες φρούτων της φοινικιάς. Οι μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις βρίσκονται σήμερα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, αλλά υπάρχουν επίσης μεγάλες εκτάσεις με φυτείες φοινικέλαιου στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Το φοινικέλαιο είναι στην πραγματικότητα το πιο διαδεδομένο φυτικό έλαιο στον κόσμο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν χρησιμοποιείται μόνο για όλα τα προϊόντα, αλλά και όλο και περισσότερο για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Οι καρποί της φοινικιάς είναι πολύ παραγωγικοί

το φοινικέλαιο προστατεύει το τροπικό δάσος

Ένα αξιοσημείωτο φυτό λαδιού – η φοίνικα λαδιού

βιώσιμο φοινικέλαιο υγιές

Επιστρέφοντας στην ερώτηση, πόσο υγιεινό είναι πραγματικά το φοινικέλαιο; Η απάντηση είναι: εξαρτάται! Όπως και με άλλα έλαια, η επεξεργασία είναι επίσης σημαντική εδώ. Το εξευγενισμένο φοινικέλαιο, το οποίο εξακολουθεί να ονομάζεται συμβατικό, είναι δυστυχώς ανθυγιεινό. Οι γιατροί και οι συνήγοροι καταναλωτών συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωσή τους εδώ και χρόνια. Επειδή το λάδι όχι μόνο περιέχει πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά και άλλα συστατικά για τα οποία υπάρχει υποψία ότι είναι καρκινογόνα. Γιατί αυτό?

Είναι καλύτερα να αποφεύγετε το συμβατικό φοινικέλαιο

φοινικέλαιο υγιές ή όχι

Το εξευγενισμένο φοινικέλαιο θερμαίνεται έντονα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και αυτό δημιουργεί ανθυγιεινές ουσίες όπως 3-MCPD και εστέρες λιπαρών οξέων γλυκιδόλης. Αυτές οι ουσίες στη συνέχεια φθάνουν στον πεπτικό μας σωλήνα μέσω των τροφίμων, ειδικά σάλτσες, έτοιμη κρέμα νουκάτ και μαργαρίνη, όπου υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία και έχουν τοξική επίδραση σε πολλά από τα όργανά μας. Αντίθετα, το φοινικέλαιο στην ακατέργαστη μορφή του είναι στην πραγματικότητα υγιές.

Δεν δημιουργούνται όλα τα φοινικέλαια ίσα

εφαρμογή φοινικέλαιου με υγιές αποτέλεσμα

Το λεγόμενο φοινικέλαιο ψυχρής έκθλιψης περιέχει πολύ περισσότερη καροτίνη από τα καρότα και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το φυτικό έλαιο είναι πολύ καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό στην ακατέργαστη κατάσταση του επειδή περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν καλή προστασία έναντι ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον συμβουλή: Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μη επεξεργασμένο φοινικέλαιο από το κοκκινωπό χρώμα, την ελαφρώς γλυκιά γεύση και το ευχάριστο άρωμα.

Δώστε προσοχή στην καλή ποιότητα και αποφύγετε τα συμβατικά τελικά προϊόντα!

φοινικέλαιο υγιεινές συμβουλές

Φοινικέλαιο, αλλά βιώσιμο, παρακαλώ!

Η καλή πλευρά του φοινικέλαιου είναι ότι οι φοίνικες μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα και είναι πολύ παραγωγικές. Επομένως, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες λαδιού, μπορείτε να πάρετε πολύ περισσότερο λάδι από την ίδια περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το φοινικέλαιο είναι τόσο δημοφιλές στη βιομηχανία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια ζήτηση για φυτικά έλαια αυξάνεται και πολύ γρήγορα. Έτσι, οι περιοχές των φυτειών φοινικέλαιου διευρύνονται συνεχώς. Αυτό σημαίνει όλο και περισσότερη αποψίλωση του τροπικού δάσους, εξαφάνιση ειδών, απέλαση αυτόχθονων λαών και υπερθέρμανση του πλανήτη. Όταν οι φοίνικες καλλιεργούνται συμβατικά, καλύπτουν τεράστιες περιοχές που καταλαμβάνονται μόνο από μια μονοκαλλιέργεια. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη χρήση περισσότερων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων καθώς και αυξημένη διάβρωση του εδάφους και φτώχεια. Επιπλέον, τα λεγόμενα δάση τύρφης σε περιοχές όπως το Βόρνεο ή η Σουμάτρα καθαρίζονται και αποστραγγίζονται μαζικά, γεγονός που οδηγεί σε τεράστιες ποσότητες CO2 που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, το να κάνουμε χωρίς φοινικέλαιο εντελώς δεν θα ήταν τόσο καλή ιδέα και, σύμφωνα με το WWF, μπορεί, Green Peace και άλλοι ειδικοί στο περιβάλλον οδηγούν σε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Διότι τότε όλο και περισσότερες εκτάσεις θα χρειαστούν για την παραγωγή άλλων φυτικών ελαίων όπως η ελαιοκράμβη, η σόγια ή το ηλιέλαιο. Τι να κάνουμε λοιπόν?

Να είστε καλά ενημερωμένοι και υπεύθυνοι όταν ψωνίζετε!

αποφύγετε προϊόντα με φοινικέλαιο

Εάν το παίζετε με ασφάλεια και θέλετε να προστατέψετε τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία σας, θα πρέπει να αγοράσετε μόνο βιολογικά και δίκαια. Ειδικά όταν πρόκειται για τελικά προϊόντα. Υπάρχει επίσης το λεγόμενο λογότυπο RSPO, το οποίο βρίσκεται σε προϊόντα που κατασκευάζονται με φοινικέλαιο βιώσιμης παραγωγής. Παρεμπιπτόντως, το RSPO σημαίνει “Roundtable on Sustainable Palm Oil” – στα Γερμανικά: η στρογγυλή τράπεζα για βιώσιμο φοινικέλαιο και ξεκίνησε από το WWF.

Τα δίκαια εμπορεύσιμα προϊόντα εξασφαλίζουν καλύτερες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες για τους μικρούς ιδιοκτήτες από τις αναπτυσσόμενες χώρες

φοινικέλαιο υγιής παραγωγή

Και εδώ είναι μερικές πιο σημαντικές συμβουλές:

Να είστε λοιπόν υπεύθυνοι και να καταναλώνετε συνειδητά. Αγοράστε περισσότερα φρέσκα, τοπικά και εποχιακά προϊόντα και μειώστε έτσι το αποτύπωμα άνθρακα με βιώσιμο τρόπο. Οι Μαλαισιανές τίγρεις και ουραγκουτάνοι σίγουρα θα σας είναι ευγνώμονες.

Το συμβατικά εξαγόμενο φοινικέλαιο στερεί τους ουραγκουτάνους από τα σπίτια τους

σώστε το τροπικό δάσος αποφύγετε το φοινικέλαιο

Αν είναι δυνατόν, αντικαταστήστε τα συμβατικά καλλυντικά σας με φυσικά καλλυντικά

προτιμήστε καλλυντικά χωρίς φοινικέλαιο

Αυτό ισχύει και για το μακιγιάζ και κυρίως για το κραγιόν σου

συμπληρώστε με φοινικέλαιο