Καλώς ήρθατε στη σφαίρα των μπαχαρικών! Παρόμοια με την ίδια τη ζωή, τίποτα δεν έχει καλή γεύση χωρίς καρύκευμα. Όλα είναι βαρετά και ήπια χωρίς τη σωστή φλογερή νότα στη σάλτσα ή την παραδεισένια γλυκύτητα στη σοκολατένια τούρτα. Κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα νόστιμο πιάτο, υπάρχει μια απερίγραπτη γιορτή των αισθήσεων που μπορούμε να νιώσουμε έντονα στον ουρανίσκο. Επομένως, δεν είναι περίεργο που τα μπαχαρικά ήταν τόσο πολυπόθητα και απρόσιτα εδώ και πολλούς αιώνες. Όποιος ήταν σε θέση να απολαύσει τα πολύτιμα μπαχαρικά από την Ανατολή εκείνη την εποχή θεωρούνταν ήδη πιο πλούσιος και πιο επιτυχημένος.

Αγοράστε μπαχαρικά κέικ κανέλα γλυκάνισο τριμμένο τσίλι

Σύντομο ιστορικό μπαχαρικών

Παρόλο που τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται από την αυγή της ανθρωπότητας, έπαιξαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και ακόμη και πολιτικό ρόλο, ειδικά στον Μεσαίωνα. Τα μπαχαρικά θεωρούνταν σύμβολα κατάστασης. Με την ευρωπαϊκή επέκταση και το άνοιγμα των θαλάσσιων διαδρομών προς την Ινδία τον 15ο αιώνα, όλο και περισσότερα νέα, άγνωστα μέχρι τώρα μπαχαρικά μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη. Το εμπόριο μπαχαρικών άκμασε. Επιδιώκοντας μεγαλύτερο πλούτο και επιρροή, πολλοί ναυτικοί έχουν ξεκινήσει μακρά, επικίνδυνα ταξίδια για λογαριασμό των ηγεμόνων τους. Ακόμη και η πρώτη περιήγηση του Κόλμπου στον κόσμο είχε τον κύριο στόχο να φτάσει στην Ινδία – αυτό "Βασίλειο των μπαχαρικών". Μερικά από τα μπαχαρικά ήταν τόσο ακριβά εκείνη την εποχή που άξιζαν κυριολεκτικά χρυσό. Για παράδειγμα, οι κόκκοι πιπεριού μετρήθηκαν ένα προς ένα με κόκκους χρυσού. Και τον 17ο αιώνα η εμμονή με τα μπαχαρικά έφτασε στο αποκορύφωμά της – τους λεγόμενους πολέμους με μοσχοκάρυδο μεταξύ των Ολλανδών, των Βρετανών και των Πορτογάλων. Αυτές οι αποικιακές δυνάμεις πολέμησαν μεταξύ τους για το μονοπώλιο στο μπαχαρικό, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν μόνο το ινδονήσιο Moluccas (γνωστό και ως Spice Islands). Λίγο αργότερα, πιθανότατα από το λαθρεμπόριο μοσχοκάρυδο στα γειτονικά νησιά, το πολυπόθητο μπαχαρικό εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και η τιμή του μειώθηκε δραστικά, κάτι που φυσικά κατέστρεψε πολλούς από τους πλούσιους εμπόρους.

Το μυστικό των αρχαίων διδασκαλιών για την υγεία της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα γνωρίζει ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα συμβαδίζουν. Έτσι, για να το πούμε, το φαγητό είναι η θεραπεία μας. Δεν είναι τίποτα που τα μπαχαρικά έχουν θεμελιώδη σημασία στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Η ολιστική θετική επίδρασή τους στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή έχει αποδειχθεί σε αμέτρητες συνταγές με την πάροδο του χρόνου. Σε σωστές ποσότητες και μείγματα, τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν θαύματα.

Για παράδειγμα, το πολύτιμο σαφράν – ο βασιλιάς των μπαχαρικών – έχει δράση που βελτιώνει τη διάθεση και είναι γνωστό ως ένα από τα πιο σημαντικά αφροδισιακά. Προάγει την όρεξη και βοηθά ακόμη και με πονοκεφάλους. Το αρωματικό κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδη και ελαφρώς διεγερτική δράση. Όταν προστίθεται στο τσάι ή τον καφέ, ακόμη και ένας κόκκος μπαχαρικών δίνει ένα άγγιγμα στην Ανατολή και περιποιείται την ευαίσθητη μύτη ταυτόχρονα. Η θαυματουργή θεραπεία του κουρκουμά, από την άλλη πλευρά, έχει αντισηπτικό και αναλγητικό αποτέλεσμα. Αυτό το μπαχαρικό λέγεται μάλιστα ότι έχει αποτοξινωτικό αποτέλεσμα και είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του οργανισμού. Η λίστα είναι σχεδόν ατελείωτη και θα μπορούσατε να περάσετε ώρες περιηγώντας τον κόσμο των μπαχαρικών και να εκπλαγείτε.

αγοράστε μπαχαρικά πιπέρι κανέλα μοσχοκάρυδο γλυκάνισο κάρδαμο

Εμπόριο μπαχαρικών σε εποχές Διαδικτύου

Δόξα τω Θεώ που δεν χρειάζεται να πλεύσετε σε όλο τον κόσμο για να αγοράσετε τα νόστιμα μπαχαρικά που θέλετε. Αλλά αντίθετα. Μπορείτε ακόμη και να έρθετε κατευθείαν στο σπίτι σας με μια ασήμαντη επένδυση χρόνου και χρήματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μερικά κλικ και να καθίσετε. Πολλά αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα για μπαχαρικά, όπως π.χ. vom-achterhof.de σας προσφέρουν μια ποικιλία από εξωτικά και ανατολίτικα αρώματα και απολαύσεις. Φυσικά, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε καλής ποιότητας και δίκαιες σχέσεις με τους παραγωγούς. Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο στον όλο και πιο δικτυωμένο κόσμο μας, αλλά δεν είναι καθόλου αδύνατο, γιατί το πάθος και η δικαιοσύνη μπορούν να γευτούν.

αγοράστε μπαχαρικά κέικ κανέλα γλυκάνισο σταφίδες

Ανακαλύψτε νέους γαστρονομικούς ορίζοντες και βυθιστείτε στον υπέροχο, παραπλανητικό κόσμο των μπαχαρικών. Απολαύστε κάθε ανάσα και κάθε νόστιμο μπουκιά και γιορτάστε αυτό το προνόμιο που λέγεται ζωή!

αγοράστε μπαχαρικά κέικ κανέλα γλυκάνισο μοσχοκάρυδο κάρδαμο κουρκουμά