Αγαπάμε το καλό μπλε τυρί μας για πρωινό ή με κρασί. Ωστόσο, τα συναισθήματά μας όταν βλέπουμε μούχλα στο υπνοδωμάτιο ή στο διαμέρισμα είναι εντελώς διαφορετικά. Είμαστε απλώς τρομοκρατημένοι. Γιατί τα καλούπια όχι μόνο φαίνονται άσχημα, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι είναι αρκετά ανθυγιεινά. Δυστυχώς, αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης εισβάλλει σε πολλά νοικοκυριά σε αυτήν τη χώρα πάρα πολύ συχνά και αισθάνεται άνετα εκεί. Συχνά περνάει απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από επενδύσεις τοίχων και ταπετσαρίες ή πίσω από έπιπλα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος πριν ακόμη το ανακαλύψετε. Ο κίνδυνος κρύβεται στους τέσσερις τοίχους μας χωρίς να το γνωρίζουμε και είναι μια συνεχής απειλή για την υγεία και την ευημερία μας. Ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορεί να γίνει για αυτό ?

Οι αιτίες της δημιουργίας μούχλας στο υπνοδωμάτιο είναι πολλές. Ορισμένα είναι πιο σοβαρά και απαιτούν περισσότερο χρόνο και χρήμα, όπως για παράδειγμα δομικές βλάβες και σπασμένοι σωλήνες νερού. Άλλα, όμως, είναι πολύ πιο απλά και μπορούν να καταπολεμηθούν πολύ εύκολα και γρήγορα με καλά μελετημένο τρόπο. Συχνά είναι απλώς θέμα σωστού αερισμού και θέρμανσης. Υπάρχουν επίσης μερικές υπέροχες θεραπείες στο σπίτι, καθώς και αξεσουάρ και gadgets στο σπίτι, που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη μούχλα στο σπίτι. Μείνετε μαζί μας και μάθετε περισσότερα!

 Αφαιρέστε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο

μούχλα στο υπνοδωμάτιο άκρες για να αφαιρέσετε

Υψηλό επιβλαβές δυναμικό

Είναι από καιρό γνωστό ότι τα σπόρια μούχλας και μούχλας αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Ειδικά σε ευαίσθητα άτομα, αλλά και γενικά σε όλους μας, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει διάφορες αναπνευστικές δυσκολίες όπως ξηρός βήχας, δύσπνοια και άσθμα. Επιπλέον, ευνοούνται οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν καρκίνο.

Έτσι, το καλούπι στο σπίτι δεν πρέπει πραγματικά να το τσιμπήσετε! Πρέπει να ενεργείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Η μούχλα δεν έχει θέση στους τοίχους σας

αφαίρεση μούχλας στις άκρες του υπνοδωματίου

Μούχλα στο υπνοδωμάτιο: πιθανές αιτίες

Επιστροφή στην ερώτηση σχετικά με τις πιθανές αιτίες ανάπτυξης μούχλας στο σπίτι, και ιδιαίτερα στην κρεβατοκάμαρα. Βασικά, είτε οι εξωτερικές συνθήκες, οι δικές σας ενέργειες, είτε και οι δύο μαζί φταίνε για την ανάπτυξη μούχλας. Εάν πρόκειται για μικρές μουχλιασμένες περιοχές, θα μπορούσατε κατ ‘αρχήν να δοκιμάσετε μόνοι σας μερικά πράγματα για να αναλάβετε δράση κατά της μούχλας. Αν όμως η μούχλα είναι πολύ πεισματάρα ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την επιφάνεια, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Το καλούπι συχνά παραμένει κρυμμένο κάτω από την ταπετσαρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

μούχλα στο υπνοδωμάτιο τι να κάνετε

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μούχλας στο υπνοδωμάτιο:

 • Κατασκευαστικά ελαττώματα ή άλλα λάθη κατασκευής ή ανακαίνισης
 • Σχηματίστηκαν θερμικές γέφυρες – εάν υπάρχει κακή ή καθόλου θερμομόνωση, σε σχέση με την περιεκτικότητα σε υγρασία στο δωμάτιο
 • διαρρέοντες ή σπασμένοι σωλήνες νερού
 • λανθασμένη θέρμανση και εξαερισμός
 • Η εγκατάσταση παραθύρων είναι ακατάλληλη και προωθεί τη συμπύκνωση

Οι γωνίες τοίχου κινδυνεύουν ιδιαίτερα από μούχλα

μούχλα στο υπνοδωμάτιο άκρες

Απλά εξηγείται: Η υγρασία του αέρα συγκεντρώνεται στους κρύους τοίχους ή τα παράθυρα με τη μορφή νερού συμπύκνωσης – το λεγόμενο νερό συμπύκνωσης και αυτό δημιουργεί έναν παράδεισο μούχλας με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στις γωνίες των εξωτερικών τοίχων και στο περβάζι του παραθύρου. Με τις συνθήκες που αναφέρονται παραπάνω, η μούχλα στο υπνοδωμάτιο είναι απλά αναπόφευκτη.

Το καλούπι δεν σταματά ούτε μπροστά στο καλαμάρι σας

ξύλινο πλαίσιο για να αφαιρέσετε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο

Αερίστε και θερμάνετε σωστά

Ο κανόνας λέει: Από 60 % υγρασία στο δωμάτιο υπάρχει κίνδυνος μούχλας. Γι ‘αυτό θα πρέπει να κάνετε σωστά κάποια πράγματα. Πολλά από τα σύγχρονα κτίρια έχουν ήδη καλά λειτουργικά συστήματα κεντρικού αερισμού και αυτό μπορεί να είναι αρκετό σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι ο εσωτερικός αέρας ανταλλάσσεται επαρκώς, διότι αυτό αφαιρεί επίσης την υγρασία προς τα έξω.

Οι μούχλες αγαπούν επίσης τα μαξιλάρια και τις κουρτίνες σας

Αρχική υφασμάτινη φόρμα μαξιλαριού στο υπνοδωμάτιο

Σημαντικές συμβουλές για σωστό αερισμό και θέρμανση:

 • Πάντα να αερίζετε καλά το πρωί, αμέσως μετά το ξύπνημα
 • αρκετές φορές την ημέρα – αερίστε για περίπου 10 λεπτά
 • συχνά δημιουργούν μια “ροή αέρα” – μέσω απέναντι παραθύρων ή θυρών – επίσης γνωστή ως εγκάρσιος εξαερισμός
 • Μην αφήνετε τα παράθυρα μόνιμα ανοιχτά – λόγω περιττής σπατάλης ενέργειας
 • η θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 16 βαθμούς
 • είναι καλύτερο να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου μεταξύ 19 και 20 βαθμών, έτσι ώστε οι τοίχοι να μην κρυώσουν πολύ και να ενθαρρύνετε τη συμπύκνωση και τη δημιουργία μούχλας

Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας είναι οι καλύτεροι δολοφόνοι μούχλας

καθαρός αέρας κατά της μούχλας στο υπνοδωμάτιο

Αφήστε το φρέσκο ​​αεράκι στο δωμάτιο

αφαιρέστε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο αερίστε το κρεβάτι μπαλκόνι

Σπιτικές θεραπείες για τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο

Εκτός από τα εμπορικά διαθέσιμα απορρυπαντικά μούχλας, υπάρχουν ευτυχώς και μερικές οικιακές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά κατά της μούχλας. Δυστυχώς, αυτά είναι πιο κατάλληλα μόνο για περιπτώσεις όπου η προσβολή μούχλας είναι χαμηλή. Για μεγαλύτερες περιοχές, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συμβατικά προϊόντα κατά της μούχλας από εξειδικευμένους εμπόρους λιανικής.

Προσοχή! Φοράτε πάντα αναπνευστική προστασία και γάντια από καουτσούκ ή, αν είναι δυνατόν, προστατευτικά ρούχα και πετάξτε τα σφουγγάρια και τα πανιά που χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την αφαίρεση της μούχλας.

Τέσσερα αποτελεσματικά σπιτικά φάρμακα για μούχλα:

 • ξύδι
 • Μετουσιωμένο αλκοόλ
 • αλκοόλ
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Φοράτε πάντα μάσκα και γάντια από καουτσούκ κατά την καταπολέμηση της μούχλας

αφαιρέστε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο με αντι-μούχλα

Ενώ το ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα σπιτικά φάρμακα για τη μούχλα, δεν λειτουργεί πραγματικά καλά στην κρεβατοκάμαρα. Το οξικό οξύ αντιδρά στον ασβέστη και εξουδετερώνεται έτσι. Αυτό δημιουργεί ένα ακόμη πιο ευνοϊκό έδαφος για τη μούχλα σε ασβεστολιθικά τοιχώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι μόνο στα κουφώματα και σε άλλες λείες επιφάνειες στο δωμάτιο. Να είστε πάντα προσεκτικοί και να ελέγχετε την επιφάνεια για ευαισθησία εκ των προτέρων σε ένα κρυφό μέρος.

Το μετουσιωμένο αλκοόλ και το οινόπνευμα έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με μούχλα στο υπνοδωμάτιο, ακόμη και στους τοίχους. Συνιστούμε την αραίωση της μετουσιωμένης αλκοόλης με νερό σε αναλογία 3: 1 και βουρτσίζετε ή ψεκάζετε τις πληγείσες περιοχές με αυτό το διάλυμα. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει καλά και περιποιηθείτε ξανά. Προσοχή! Το αλκοόλ και το αλκοόλ είναι εύφλεκτα, οπότε αερίζετε πάντα επαρκώς και μην ανάβετε κεριά ή τσιγάρα ενώ εργάζεστε.

Στο ίχνος του λευκού αλόγου στην κρεβατοκάμαρα

μούχλα στο υπνοδωμάτιο άδειες ντουλάπες

Και για το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), το οποίο δεν διαφέρει από μια υγρή ένωση υδρογόνου και οξυγόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον ένα διάλυμα 5%. Μπορείτε να βρείτε αυτόν τον οξειδωτικό παράγοντα σε φαρμακεία, κομμωτήρια ή ακόμα και σε ορισμένα καταστήματα υλικού. Το ίδιο ισχύει και εδώ: Λάβετε προφυλάξεις ασφαλείας – φορέστε λαστιχένια γάντια και μάσκα προσώπου και αερίζετε πάντα όμορφα. Το καλό με το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ότι δεν είναι εύφλεκτο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το χημικό.

Ελπίζουμε το υπνοδωμάτιό σας να φαίνεται ξανά προσεγμένο και καθαρό σύντομα

κοιμηθείτε καλύτερα αφαιρέστε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο

Επιπλέον συμβουλές για την πρόληψη της μούχλας

Αφού αφαιρέσετε το ενοχλητικό καλούπι στο υπνοδωμάτιο, είναι σκόπιμο να λάβετε κάποια πρόσθετα μέτρα εκτός από τον κατάλληλο αερισμό και θέρμανση. Για παράδειγμα, ένας λεγόμενος αφυγραντήρας είναι μια τέλεια ιδέα για την πρόληψη της μούχλας. Επειδή αυτές οι συσκευές είναι σε θέση να απορροφήσουν όλη την επιπλέον παραγόμενη υγρασία από τον αέρα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να πάρετε ένα υγρόμετρο. Αυτοί οι μετρητές υγρασίας κοστίζουν ελάχιστα και είναι ο ιδανικός τρόπος για να έχετε πάντα μια ακριβή ιδέα για την υγρασία στο δωμάτιο.

Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες καταπολεμούν τη μούχλα στο σπίτι σας

αφυδατώστε τη μούχλα στις άκρες του υπνοδωματίου

Οι λαμπτήρες αλατιού Ιμαλαΐων ήταν επίσης στα χείλη όλων εδώ και αρκετό καιρό, και όχι μόνο όταν πρόκειται για την πρόληψη της μούχλας. Οι κρύσταλλοι αλατιού στα φώτα έχουν την αξιοσημείωτη ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα και να απορροφούν την υγρασία ταυτόχρονα.

Επιπλέον, οι λάμπες αλατιού δίνουν στο υπνοδωμάτιό σας περισσότερη άνεση και ασφάλεια

Λάμπα αλατιού Ιμαλαΐων κατά μούχλας στο υπνοδωμάτιο

Επιπλέον, μπορείτε φυσικά να επιλέξετε επίσης ένα κατάλληλο χρώμα κατά της μούχλας ή για την τοποθέτηση πάνελ κλιματισμού δωματίου από πυριτικό ασβέστιο ή τη χρήση ορυκτού γύψου στους τοίχους. Όλες αυτές οι προφυλάξεις θα βελτιώσουν σίγουρα το εσωτερικό κλίμα της κρεβατοκάμαράς σας και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αποτρέψουν τη μούχλα. Και αν η μούχλα είναι πεισματάρα και συνεχίζει να εμφανίζεται, τότε θα πρέπει να έρθει ο ειδικός.

Φροντίστε καλά την όαση του ύπνου σας!

   Οι υγιείς συμβουλές ύπνου μούχλα στο υπνοδωμάτιο

Αφαιρέστε τυχόν μούχλα και νιώστε ξανά καλύτερα

αφαιρέστε τη μούχλα στο υπνοδωμάτιο υγιείς συμβουλές

Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες θα σας βοηθήσουν σε αυτό

Μοντέρνο καλούπι αφυδάτωσης στο υπνοδωμάτιο