Δημιουργία ιαπωνικού κήπου ζεν: ευκολότερο από όσο νομίζετε!

Η δημιουργία ενός ιαπωνικού κήπου Zen ακούγεται σαν κάτι περίεργο και αδύνατο, τουλάχιστον σε πολλούς ανθρώπους. Είμαστε εδώ για να σας δείξουμε ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο. Θα θέλατε να ακούσετε σύντομα την παρουσίασή μας σχετικά με αυτό?

Τα βασικά στοιχεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε έναν κήπο ζεν

Ως τελικό αποτέλεσμα, οι ιαπωνικοί κήποι ζεν φαίνονται πολύ περίτεχνοι και γεμάτοι ενδιαφέροντα σύμβολα.

Αλλά τα υλικά από τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν δεν είναι πουθενά τόσο πολλά. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιαπωνικό κήπο Zen χωρίς πέτρες και νερό. Ούτε στον κήπο δεν υπάρχουν έντονα χρώματα. Όλα βασίζονται στη χρήση φυσικών σχημάτων και υφών. Πάνω απ ‘όλα, πρόκειται για πέτρες, ξύλο και φύλλα.

Τα φυτά στον κήπο ζεν

Κήπος Ζεν Δημιουργήστε ιαπωνικούς κήπους μοντέρνους

Κατά τη δημιουργία του κήπου Zen, τα πολύχρωμα και ποικίλα φυτά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα δέντρα, οι θάμνοι και το μπαμπού είναι η βάση σε αυτή την περίπτωση. Η πολύ επιδέξια κοπή των κλαδιών παίζει πρωταρχικό ρόλο. Θα πρέπει να διαμορφώνονται πολύ όμορφα, αλλά ταυτόχρονα να φαίνονται πολύ φυσικά.

Πεύκο στον κήπο

Κήπος Zen σε ιαπωνικούς κήπους νερό

Τα αειθαλή πεύκα είναι ένα εξαιρετικό στοιχείο κήπου που πρέπει οπωσδήποτε να επανεξετάσετε όταν δημιουργείτε έναν ιαπωνικό κήπο ζεν. Αυτά είναι αειθαλή δέντρα που είναι πολύ δημοφιλή στους Ιάπωνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό η ανάπτυξη αυτών των φυτών κήπου να διατηρείται σε ένα ορισμένο ύψος. Θα πρέπει να είναι μεταξύ 3 και 5 μέτρων.

Η πηγή του νερού

Η πηγή νερού παίζει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του κήπου Zen. Είναι καλύτερο να το περιβάλλετε με μπαμπού. Ο άνεμος προκαλεί μεγάλο θόρυβο, ο οποίος συμβάλλει επίσης υπέροχα στον διαλογισμό.

Όλα πρέπει να έχουν νόημα

Ο κήπος Zen απλώνει ιαπωνικούς κήπους σε χαλίκι

Μια καλή κατανόηση πηγαίνει στη δημιουργία του κήπου ζεν εκ των προτέρων. Επειδή αυτός ο τύπος σχεδίου προκύπτει χάρη στον Βουδισμό Ζεν και τη φιλοσοφία του. Άρα φυσικά έχουν βαθύτερο νόημα.

Οι πέτρες δεν είναι διατεταγμένες καθόλου χαοτικά. Αντιπροσωπεύουν τα βουνά και τους λόφους στη φύση.Η άμμος με τη σειρά της συμβολίζει το ρέον νερό και, πιο συγκεκριμένα, τους καταρράκτες. Ο σχεδιασμός καθιστά δυνατό να πιστέψουμε ότι ολόκληρη η ομορφιά του κόσμου μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα μικρό κουτί.

Τα λουλούδια στον ιαπωνικό κήπο ζεν

Κήπος Zen που φυτεύει ιαπωνικά λουλούδια

Η δημιουργία του ιαπωνικού κήπου μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τυπικών φυτών. Μπορεί κανείς να πει ότι εκτός από τη μυστικιστική χρήση των λίθων, αντιπροσωπεύουν ένα άλλο τυπικό χαρακτηριστικό. Ενώ οι διαφορές με τον ευρωπαϊκό κήπο είναι κυρίως εννοιολογικές, είναι ακριβώς τα λουλούδια και τα είδη φυτών που διακρίνουν αυτό το στυλ από το κινέζικο.

Στους ιαπωνικούς κήπους, χρησιμοποιούνται ανθισμένα κερασιά, αζαλέες και ίριδες. Αλλά αν αποφασίσετε για αυτήν την πολύχρωμη παραλλαγή, τότε θα πρέπει μάλλον να ακολουθήσετε τον Σιντοϊσμό και να ξεχωρίσετε λίγο από τη βουδιστική ιδέα.

Αν θέλετε να είστε αυστηρά Βουδιστές, τότε μπορεί να υπάρχουν μόνο μπονσάι, βρύα, μπαμπού και πέτρες.

Όταν είμαστε στην ιστορία

Κήπος Zen που φυτεύει ιαπωνικά φυτά μπονσάι

Εάν γνωρίζετε τη σημασία και τα κύρια στοιχεία, τότε το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά σαφή παραδείγματα που θα μπορούσατε να μιμηθείτε. Έτσι, η δημιουργία ενός καθαρά υλικού κήπου ζεν δεν είναι καθόλου τόσο δύσκολη. Αρκεί να γνωρίζετε τη συμβολική σημασία της κάθε πέτρας, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύετε το δικό σας μίνι σύμπαν, ας το πούμε έτσι, το οποίο θα συμβάλει περισσότερο στην εσωτερική σας αρμονία.

Για να σας βοηθήσουμε λίγο σε αυτό το έργο, θα θέλαμε να σας πούμε περισσότερα από την ιστορία. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη γνώση, η κηπουρική ζεν θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη.

Διακοσμητικά μοτίβα από πέτρες

Ο κήπος Zen απλώνει πράσινα ιαπωνικά φυτά

Η παράδοση που σχετίζεται με τον ιαπωνικό κήπο Zen ανάγεται στον 14ο αιώνα. Ο στόχος αυτού του σχεδιασμού κήπου ήταν τότε και εξακολουθεί να είναι ο ίδιος σήμερα, δηλαδή να απεικονίσει ολόκληρο το σύμπαν σε μια περιορισμένη περιοχή.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν πολλές διαφορετικές κατάλληλες τεχνικές. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, βρέθηκε μια ομοιότητα μεταξύ της άμμου και της λίμνης με νερό. Οι πέτρες είναι βράχοι, νησιά και βουνά, ανάλογα με το πού βρίσκονται. Είναι σημαντικό ότι κοιτάζοντας το μίνι σύμπαν που αντιπροσωπεύεται με αυτόν τον τρόπο, αποκτά κανείς επίσης μια φώτιση. Εξαιτίας αυτού, έγιναν αναπόσπαστο μέρος των βουδιστικών μοναστηριών που άρχισαν να χτίζονται τότε.

Χαρακτηριστική σκηνή από την Ιαπωνία

Ο κήπος Zen δημιουργεί μπαμπού ιαπωνικούς κήπους

Διακόσμηση τοίχου από βρύα σε ιαπωνικό στιλ

Ο κήπος Zen απλώνει τον τοίχο των ιαπωνικών φυτών

Πουριστικό και μινιμαλιστικό

Ο κήπος Zen δημιουργεί δέντρο ιαπωνικών κήπων

Φρέσκα φυτά στον κήπο νερού

Ο κήπος Zen δημιουργεί ιαπωνικό σπίτι κήπου

Εξωτικά είδη φυτών και υπόστεγα κήπων ως μπάνια

Ο κήπος Zen δημιουργεί ξύλινο δάπεδο για ιαπωνικούς κήπους

Περίτεχνα κεριά σε σχήμα πέτρες ποταμού

Κήπος Ζεν Ιαπωνικοί κήποι βάζουν κεριά

Εσωτερικός κήπος εξοπλισμένος με σύστημα ύδρευσης   Ο κήπος Zen απλώνει βότσαλα από ιαπωνικούς κήπους

  Ντους βροχής ως ελκυστική πινελιά στον κήπο

Ο κήπος Zen δημιουργεί βροχή στους ιαπωνικούς κήπους

Αρκετά απλό και υπέροχο ταυτόχρονα

Ξύλινο δάπεδο στην πίσω αυλή

Εξωραϊσμός κήπου Zen-σκάλες ιαπωνικών κήπων

Συνδυασμένο μοντέρνο και ιαπωνικό

Ο κήπος Zen απλώνει τον τοίχο των ιαπωνικών κήπων

Κήπος Zen από φυσικά υλικά   Κήπος Zen που φυτεύει ιαπωνικά φυτά μπαμπού

Αγάλματα κήπου και γλυπτά

Ο κήπος Zen απλώνει ιαπωνικά φυτά από τσιμεντένιες πλάκες

Περιβάλλον Ζεν

Κήπος Zen που φυτεύει φύλλα ιαπωνικών φυτών

Βούδα εικονογράφηση    Ο κήπος Ζεν δημιουργεί ιαπωνικά φυτά Βούδα

Ιαπωνικό τζάκι  

Ο κήπος Zen δημιουργεί ιαπωνικό τζάκι

Κήπος Ζεν στο σπίτι   Ο κήπος Zen δημιουργεί ξύλινα δάπεδα από ιαπωνικά φυτά

Εξωτικό και ασυνήθιστα οργανωμένο

Ιδέες για ιαπωνικά φυτά κήπου Zen

Υπέροχα, υπέροχα νούφαρα

Κήπος Zen που φυτεύει ιαπωνικά φυτά κρίνων

Ο καταρράκτης ως εντυπωσιακό ένθετο

Ο κήπος Zen δημιουργεί ιαπωνικά φυτά πέτρες νερό κήπο

Λίμνη γεμάτη koi

Λίμνη ιαπωνικών φυτών κήπου Zen