Ο Nirmal Purja κατάφερε να σκαρφαλώσει και τα 14 ψηλότερα βουνά της γης σε μόλις 6 μήνες και 6 ημέρες! Ο 36χρονος Νεπαλέζος έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για λίγο περισσότερο από 7 χρόνια και πήρε τη θέση που του άξιζε στην ιστορία της ορειβασίας.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 7 χρόνια και 10 μήνες και το κατείχε ο Νοτιοκορεάτης Kim Chang-ho

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Nirmal Purja σκαρφαλώνει και τους οκτώ χιλιάδες σε μόλις 6 μήνες! αναρριχηθείτε σε ακραία βουνά

Οι 14 ζώνες θανάτου

Τα 14 ψηλότερα βουνά στη γη είναι όλα υψηλότερα από 8.000 μ. Και έτσι εισέρχονται στη λεγόμενη ζώνη θανάτου, αφού καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να υπάρξει εκεί. Αυτός ο τρομακτικός όρος δεν εμπόδισε τον Purja να μπει στη λίστα με μόλις 40 ορειβάτες που ανέβηκαν ποτέ και τους οκτώ χιλιάδες.

Αυτός θεωρείται ο απώτερος στόχος κάθε ακραίου ορειβάτη.

Ο Purja ξεκίνησε την πρόκληση όταν έφτασε στην κορυφή της Annapurna (8.091 μ.) Στις 23 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στις 22 Μαΐου, ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ (8.848 μ.) Μαζί με 320 άλλους ορειβάτες. Η φωτογραφία του πιο επικίνδυνου μποτιλιάρισμα στον κόσμο τραβήχτηκε εκείνη τη στιγμή και έτσι τράβηξε την προσοχή στον υπερπληθυσμό του βουνού. Το χρονόμετρο τελικά σταμάτησε στις 29 Οκτωβρίου στις 8:58 π.μ. τοπική ώρα όταν ο Νιρμάλ έφτασε στην κορυφή του Σισαπάνγκμα (8.013 μ.).

7,5 ώρες σε μποτιλιάρισμα στο Έβερεστ

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Nirmal Purja σκαρφαλώνει και τους οκτώ χιλιάδες σε μόλις 6 μήνες! μποτιλιάρισμα στο Everest

Σχετικά με τον Nirmal Purja

Ο Nirmal Purja γεννήθηκε στην περιοχή Dhaulagiri του Νεπάλ σε υψόμετρο 1600 m και μεγάλωσε στο Chitwan. Εντάχθηκε στη θρυλική Ταξιαρχία Gurkha το 2003 πριν περάσει την επιλογή του UKSF (Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου) και γίνει ο πρώτος Gurkha που πέτυχε το βαθμό του SBS (Special Boat Service) το 2009.

Παρόλο που ήταν πάντα έξω στη φύση και στα βουνά, η αναρριχητική του καριέρα ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2012 όταν πήρε το δρόμο για το Έβερεστ. Αντί να τηρήσει το πρόγραμμα και να επιστρέψει στο Κατμαντού, κατά την άφιξή του πήρε τη γενναία απόφαση να ανέβει στο Lobuche East (6.100μ) χωρίς προηγούμενη εμπειρία αναρρίχησης. Το 2018, ο Nirmal Purja ονομάστηκε μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) από τη βασίλισσα για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στην ορειβασία σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Purja και η ομάδα του πανηγυρίζουν στο Πακιστάν αφού ανέβηκαν στο Κ2

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Nirmal Purja σκαρφαλώνει και τους οκτώ χιλιάδες σε μόλις 6 μήνες! πιθανή ομάδα έργου

Τολμηρός σωτήρας

Ο Purja πραγματοποίησε πολλές τολμηρές επιχειρήσεις διάσωσης κατά τη διάρκεια των αποστολών του. Το 2016 έσωσε τη ζωή ενός Ινδού ορειβάτη στη ζώνη θανάτου του Έβερεστ και την κατέβασε 500 μέτρα από ύψος 8.450 μέτρων. Στις 23 Απριλίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την προσπάθειά του για παγκόσμιο ρεκόρ και την κάθοδο από την Ανναπούρνα, ο Νιρμάλ έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια διάσωσης για να πείσει τον ορειβάτη του Δρ. Βρείτε το Chin Wui Kin. Είχε χωριστεί από μια συνοδευτική αποστολή και είχε μείνει χωρίς φαγητό, νερό ή μπουκάλι οξυγόνου για 40 ώρες. Στις 15 Μαΐου, ο Purja και η ομάδα του έσωσαν δύο ακόμη ορειβάτες σε υψόμετρο 8.400 μ. Αφού έφτασαν στην κορυφή Kanchenjunga.

Προσπάθεια διάσωσης στην Ανναπούρνα

Μετά την ανάβαση στο Κ2 στο Πακιστάν, ο Νιμς και η ομάδα του γιορτάζουν μια επιχείρηση διάσωσης στα ψηλά βουνά

Στη συνέχεια, ο Nirmal σχεδιάζει να ανέβει στο Ama Dablam (6.812 μ.) Στα Ιμαλάια για να φυτέψει μια παπαρούνα στις 11 Νοεμβρίου για την Ημέρα Μνήμης. Μπορείτε να δείτε τις περιπέτειες του Nirmal Purja στο Instagram του @nimsdai ή Twitter @nimsdai ακολουθηστε.

Ο Purja δεν έχει σκοπό να σταματήσει

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Nirmal Purja σκαρφαλώνει και τους οκτώ χιλιάδες σε μόλις 6 μήνες! Everest και 13 άλλες ζώνες θανάτου