Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea έπιπλα του μέλλοντος

Marcus Engman, διευθυντής σχεδίασης στην IKEA, σχετικά με τις νέες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση

Το ΙΚΕΑ έχει από καιρό κατακτήσει τον κόσμο. Εμείς (και σίγουρα εσείς) δεν χρειαζόμαστε καμία απόδειξη για αυτό. Αρκεί να πούμε ότι η σουηδική εταιρεία επίπλων είναι γνωστή ως ο «αόρατος σχεδιαστής της ζωής στο σπίτι».

Το στυλ IKEA είναι ήδη παρόν σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο και με τη μαζική παραγωγή του η εταιρεία αγγίζει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και αυτό θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή, λέει ο διευθυντής σχεδιασμού της IKEA Marcus Engman σε μια συνέντευξη για το Tech Insider. Μας αφήνει να βυθιστούμε στον κόσμο του ΙΚΕΑ και μας λέει για τις αυξανόμενες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση.

Το μέλλον των επίπλων Ikea

Marcus-Engman-designer-manager-ikea-έπιπλα

“Βρισκόμαστε στην αγορά με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων”, λέει ο Marcus Engman, ο οποίος πήρε την πρώτη του δουλειά στο IKEA σε ηλικία 16 ετών.

Τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία της εταιρείας IKEA;?

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής σχεδιασμού επίπλων ikea

Το μέλλον είναι “μικρό”

Έτσι ορίζει ο Ένγκμαν το μέλλον, αλλά τι εννοεί με αυτό; Το “μικρό” εδώ αναφέρεται στον χώρο διαβίωσης. Σύμφωνα με μελέτες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αυτό ακούγεται λίγο παράλογο στην αρχή, αλλά εδώ είναι επίσης η εξήγηση: είναι έξυπνο, είναι ενεργειακά αποδοτικό, είναι αρκετά βολικό. Και ακόμα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε μόνο το 10% του συνολικού χώρου διαβίωσης αποτελεσματικά στην καθημερινή ζωή. Στην πραγματικότητα, το υπόλοιπο 90% χρησιμοποιείται σπάνια.

Και εδώ είναι μια πολύ καλή σύγκριση. Παλιά ήταν το ίδιο στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Τα μεγάλα αυτοκίνητα είχαν μεγάλη ζήτηση τη δεκαετία του 1990, αλλά σήμερα τα μικρά αυτοκίνητα προτιμώνται όλο και περισσότερο.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στο σχεδιασμό επίπλων και η IKEA ξέρει πολύ καλά πώς να εφαρμόζει με επιτυχία τις τάσεις.

Γίνεται λοιπόν λόγος για το λεγόμενο μετατρέψιμο σπίτι (ρευστό σπίτι), το οποίο έχει μόνο ένα μονό δωμάτιο. Αυτό δεν χωρίζεται σε διαφορετικά δωμάτια, αλλά σε χώρους δραστηριοτήτων. Αυτό δεν ακούγεται τόσο νέο, επειδή γνωρίζουμε αυτό το μοντέλο ως “ανοιχτό σχέδιο”. Ο μοντέρνος εσωτερικός σχεδιασμός συνεχίζει να αναπτύσσεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει φουτουριστικά έπιπλα όπως ένας καναπές που μπορεί επίσης να μετατραπεί σε τραπεζάκι σαλονιού. Τέτοια έπιπλα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την πλειοψηφία των ανθρώπων λόγω της περίπλοκης τεχνολογίας τους.

Αειφόρος σχεδιασμός για όλους

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea möbel έξυπνο σχέδιο

Οι τάσεις επίπλων με μια ματιά

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea έπιπλα έξυπνα gadgets

Το μέλλον είναι … τραπέζι

Αυτή η δήλωση πρέπει επίσης να εξηγηθεί. Έτσι, με τον διευθυντή σχεδιασμού του ΙΚΕΑ σημαίνει ότι το τραπέζι θα ανακτήσει την παλιά του θέση στο διαμέρισμα. Στο παρελθόν, το τραπέζι ήταν το επίκεντρο της ατμόσφαιρας και ένα έπιπλο μεγάλης σημασίας για την οικογενειακή ζωή. Ο καναπές του σαλονιού έχει εκτελέσει αυτή τη λειτουργία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, ειδικά όταν λάβετε υπόψη το εννοιολογικό τραπέζι φαγητού της IKEA για το 2025. Αυτό θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο από ένα τραπέζι.

Το τραπέζι από τη συλλογή Sinnerling θα πρέπει να έχει εξαιρετικές δυνατότητες για ένα συνηθισμένο σύγχρονο ξύλινο τραπέζι. Εάν βάλετε υλικά μαγειρέματος στο τραπέζι, ο πίνακας προτείνει άλλα προϊόντα για μια συγκεκριμένη συνταγή μαγειρέματος ή ο πίνακας δίνει ιδέες για το τι μπορείτε να μαγειρέψετε από τα ήδη διαθέσιμα συστατικά.

Η κουζίνα του μέλλοντος

Marcus Engman σχεδιαστής ikea έπιπλα κουζίνας του μέλλοντος

 Τραπέζι αμαρτωλό

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea έπιπλα κουζίνας του μέλλοντος

Η εννοιολογική κουζίνα του ΙΚΕΑ εμπνεύστηκε επίσης από μια νέα τάση που λέει: «Οι άνθρωποι θέλουν να είναι ενεργοί».

Έπιπλα όπως καναπέδες και ξαπλώστρες παίρνουν πίσω κάθισμα. Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε έπιπλα που οδηγούν σε ενεργό ζωή.

Έννοια της κουζίνας IKEA

Το μέλλον είναι στάμνα

Πιο συγκεκριμένα – η κούπα Sinnerlig. Ο Marcus Engman επιλέγει αυτήν την κανάτα από 2000 έπιπλα IKEA κάθε χρόνο ως το αγαπημένο του έπιπλο. Αλλά τι είναι τόσο ξεχωριστό σε αυτήν την εξωτερικά απλή κανάτα; Η κούπα Sinnerlig έχει στην πραγματικότητα ένα ελάττωμα. Κάτι πήγε στραβά κατά την παραγωγή και διάφορες ποσότητες οξυγόνου εισήλθαν στον κλίβανο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στάμνες δεν φαίνονται ίδιες. Κάθε ένα βγαίνει από το φούρνο με διαφορετική κλίση πράσινου-μπλε χρώματος.

Έτσι η IKEA βρήκε τον τρόπο να παράγει μοναδικά είδη σε σειρά, εντυπωσιακό! ή?

Αισθητή κανάτα

elvs λογικά έπιπλα ikea του μέλλοντος

Το μέλλον της σειράς παραγωγής 

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea κατσαρόλα επίπλων του μέλλοντος

Σειριακή παραγωγή μοναδικών ειδών

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ikea κατσαρόλα επίπλων λογικό

Το μέλλον είναι έξυπνο

Όλα ξεκίνησαν πριν από χρόνια με την έλευση των smartphone και αυτή η τάση είναι πλέον ασταμάτητη.

Δεν είναι λοιπόν έξυπνα μόνο τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα έπιπλα. Κατά συνέπεια, η IKEA σχεδίασε μια συλλογή για ασύρματη φόρτιση που σας παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Έτσι θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον …

Επιτραπέζιο φωτιστικό με ενσωματωμένο μαξιλάρι για ασύρματη φόρτιση

IKEA Qi ασύρματος φορτιστής ikea έπιπλα του μέλλοντος

Τοποθετήστε το smartphone σας στο σύμβολο συν και φορτίστε το

ikea smart home samsung έπιπλα ikea του μέλλοντος

Έτσι τα έπιπλα μας γίνονται έξυπνα επίσης

Marcus Engman σχεδιαστής διευθυντής ασύρματος φορτιστής επίπλων ikea

Σταθμοί φόρτισης για μία ή τρεις έξυπνες συσκευές

IKEAs Wireless έπιπλα ikea του μέλλοντος