Οι κάκτοι και οι καρποί τους αποτελούν μεγάλο μέρος της μεξικάνικης κουζίνας. Τα εξωτικά φραγκόσυκα, ακόμα γνωστά ως φραγκόσυκα, χρησιμοποιούνται σε πολλά κύρια πιάτα του Μεξικού, σαλάτες και επίσης ως γέμιση για άλλα πιάτα. Τα φρούτα του κάκτου είναι πολύ γλυκά και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, απευθείας από το φυτό. Ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι ένα φραγκόσυκο, μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρώς γλυκό έως γλυκό ζάχαρο. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν τη γεύση μόνο αν γνωρίζετε πώς να τρώτε ένα φραγκόσυκο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε …

Έχετε φάει ήδη φραγκόσυκο;?

Φάτε φραγκόσυκο σε πέντε βήματα

Ο καρπός του κάκτου έχει πολύ νόστιμη γεύση

Το φραγκόσυκο τρώει φρούτα φραγκοσυκιού

Τα φρούτα του κάκτου μπορεί να είναι πράσινα έως σκούρα κόκκινα, ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι

Φραγκόσυκο που τρώει φρούτα κάκτου ακόμα άγουρα opuntia φραγκοσυκιού

Τι είδους φρούτα είναι το φραγκόσυκο?

Τα φραγκόσυκα είναι οι καρποί των φυτών κάκτου Opuntia. Αναπτύσσονται πάνω από τον κάκτο και έχουν σχήμα αχλαδιού. Η νόστιμη σάρκα τους κυμαίνεται από ένα υπέροχο κίτρινο σαφράν έως ένα ροζ ματζέντα χρώμα. Τα μικρά σημεία που φαίνονται στο δέρμα της φραγκοσυκιάς δεν είναι αγκάθια, αλλά καλύπτονται από σφαιρίδια. Αυτά μοιάζουν με μικρά θραύσματα που μοιάζουν με μαλλιά. Μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και είναι πολύ επώδυνα. Δύσκολα φαίνονται. Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση χοντρών γαντιών. Εξοπλισμένο με γάντια, πιάστε το φραγκόσυκο και στρίψτε το απαλά. Τα πιο πράσινα φρούτα απαιτούν πιο σφιχτό κράτημα και περιστροφή και τα ώριμα φρούτα ξεπροβάλλουν με πολύ μικρή δύναμη.

Οι καρποί του κάκτου αναφέρονται μερικές φορές ως “φραγκόσυκα”

Φραγκόσυκο γεύση γεύση κάκτος φρούτα φραγκόσυκο opuntia

Οι καρποί του φυτού κάκτου Opuntia

Το φραγκόσυκο τρώει φρούτα κάκτου διαφορετικά χρώματα opuntia

Τρώγοντας φραγκόσυκο – πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα?

Πρώτα πρέπει να κατεβάσετε τις γλοχιδέες για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε τον καρπό του κάκτου. Μέχρι να αγοράσετε τα φρούτα από ένα κατάστημα, αυτές οι σφαιρίδες θα πρέπει να έχουν ήδη αφαιρεθεί. Τα σφαιρίδια μπορούν εύκολα να καούν σε ανοιχτή φλόγα. Πάρτε ένα φρούτο με λαβίδα ή βάλτε το στο χέρι με ένα πιρούνι. Στρέψτε αργά τα φρούτα σε ανοιχτή φλόγα. Όταν καίγονται τα σφαιρίδια, μπορείτε να ακούσετε θορύβους ή να δείτε μικρούς σπινθήρες να πετούν από τα φρούτα. Συνεχίστε μέχρι να μαυρίσουν όλοι οι λεκέδες. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι σφαιρίδες έχουν εξαφανιστεί. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τη λαβίδα ή το πιρούνι όλη την ώρα – μην αγγίζετε ποτέ το κέλυφος ενός φραγκόσυκου!

Μην αγγίζετε τα φρούτα με γυμνά χέρια

Φραγκόσυκο τρώει φραγκόσυκο πολύ ώριμο φραγκόσυκο opuntia

Κόψτε τα δύο άκρα

Φραγκόσυκο μέθοδος διατροφής κάκτος φρούτα φραγκόσυκο opuntia

Χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια

Τρώγοντας φραγκόσυκο Κόψτε τη φλούδα του φραγκόσυκου

Αφαιρέστε το δέρμα του φραγκόσυκου κόβοντας τα άκρα του φρούτου περίπου μισή ίντσα. Στη συνέχεια κόψτε τη φλούδα των φρούτων κατά μήκος στην κορυφή, περίπου μισή ίντσα βαθιά μέσα στα φρούτα.

Κόψτε το δέρμα των φρούτων του κάκτου κατά μήκος

Τρώγοντας φραγκοσυκιά φραγκοσυκιά κόψτε φραγκοσυκιά opuntia

Χρησιμοποιήστε την άκρη του μαχαιριού για να σηκώσετε το δέρμα λίγο μακριά από τη σχισμή

Φραγκόσυκο τροφίμων σημειώσεις κάκτος φρούτα φραγκοσυκιά opuntia

 Η φλούδα του φρούτου συνήθως ξεφλουδίζει σε ένα κομμάτι

Φραγκοσυκιά Φάε Κάκτους Φρούτα Φραγκοσυκιά Opuntia Συνταγή

Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τραβήξετε τη φλούδα πίσω από τα φρούτα. Η φλούδα είναι λεπτή εξωτερικά, αλλά έχει ένα παχύ στρώμα από κάτω που επίσης ξεφλουδίζεται. Ξεκολλήστε ολόκληρη τη φλούδα έτσι ώστε να μείνει μόνο ο εσωτερικός πολτός σε σχήμα αχλαδιού.

Μόλις αφαιρεθεί η φλούδα, μπορείτε να κόψετε τα φρούτα σε φέτες

Το φραγκόσυκο τρώει τον πολτό του φραγκόσυκου

Για παράδειγμα έτσι …

Το φραγκόσυκο τρώει πολτό και σπόρους φρούτων κάκτου

Τώρα που έχει αφαιρεθεί το δέρμα, μπορείτε να κόψετε τα φρούτα και να φάτε το φραγκόσυκο. Το φραγκόσυκο έχει μικρούς, σκληρούς σπόρους που δεν μπορείτε να τους δαγκώσετε. Μπορείτε να το καταπιείτε ή να το φτύσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αποχυμωτή ή ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τους σπόρους. Υπάρχουν ακόμα μερικοί τρόποι διαχωρισμού των σπόρων από τον πολτό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια απλή συσκευή τεντώματος.

Απολαύστε την υπέροχη γεύση των εξωτικών φρούτων!

Τρώγοντας φραγκόσυκο Ξεφλουδίστε και κόψτε τον καρπό του κάκτου

Ετοιμάστε σιρόπι από φραγκόσυκα

Τώρα που ξέρετε πώς να τρώτε ένα φραγκόσυκο, μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα σιρόπι φραγκοσυκιού. Παρακάτω η συνταγή …

Συστατικά:

 • 12 μεγάλα ή 24 μικρά φρούτα κάκτου
 • 2 φλιτζάνια κοκκοποιημένη λευκή ζάχαρη
 • 1 λεμόνι (χυμένο)

Συνταγή για σιρόπι από φραγκόσυκα

Φραγκοσυκιά Φάτε Σιρόπι Φρούτων Κάκτου Προετοιμάστε Συνταγή

Παρασκευή:

 • Χοντροκόβουμε τον πελτέ και τον βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό για να καλύψει τα φρούτα.
 • Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να χάσει η σάρκα το χρώμα και τη γεύση του, περίπου 15 λεπτά.
 • Στραγγίστε το υγρό μέσω πολλών στρωμάτων πανί ή σε κόσκινο.
 • Μετρήστε το στραγγισμένο υγρό. Θα πρέπει να έχετε περίπου 4 φλιτζάνια. Βάλτε το υγρό φραγκοσυκιού ξανά στην κατσαρόλα (πλύνετε πρώτα την κατσαρόλα, τυχόν σπόροι μπορεί να κολλήσουν σε αυτήν).
 • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε το μείγμα να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
 • Συνήθως σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του σιροπιού φραγκοσυκιού καθώς βράζει. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο και απορρίψτε το.
 • Ρίξτε το ακόμα ζεστό σιρόπι σε καθαρά βάζα κτιστών. Μην το γεμίσετε μέχρι το χείλος, αφήστε μισό εκατοστό ελεύθερο. Σκουπίστε τις άκρες των ποτηριών με μια υγρή χαρτοπετσέτα.
 • Σφραγίστε τα βάζα κτιστών και επεξεργαστείτε τα σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τη διαδικασία κονσερβοποίησης και να αποθηκεύσετε το σιρόπι φραγκοσυκιού σας στο ψυγείο για έως και 1 μήνα.

Φρούτα κάκτων στη φύση

Φραγκόσυκο που τρώει φραγκοσυκιά φραγκοσυκιά opuntia στον κήπο

Έτσι πωλούνται τα φραγκόσυκα στην αγορά

Φραγκόσυκο που τρώει φρούτα κάκτου ένα κουτί opuntia φραγκοσυκιού Φραγκόσυκο τρώει φραγκόσυκο φραγκόσυκο opuntia ώριμο Φραγκόσυκο που τρώει φραγκοσυκιά φραγκοσυκιά opuntia Φραγκόσυκο που τρώει φρούτα κάκτου κίτρινο φραγκόσυκο opuntia