οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright

Οι διδασκαλίες του Frank Lloyd Wright για την οργανική αρχιτεκτονική

Η συγγραφή ενός άρθρου για ανθρώπους όπως ο Frank Lloyd Wright είναι μια μεγάλη πρόκληση. Μόνο η περιγραφή ενός έργου του μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό βιβλίο. Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε τακτικά προσοχή σε ανθρώπους σαν αυτόν συνδέοντας τα ονόματά τους με ένα πιο συγκεκριμένο ζήτημα.

Φρανκ Λόιντ Ράιτ

πορτρέτο του Frank Lloyd Wright

Ο μεγάλος αρχιτέκτονας στο στούντιό του

οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright στο στούντιο

Σήμερα παίρνουμε μερικές συγκεκριμένες πτυχές από το έργο του. Πρόκειται για διδασκαλίες και στάσεις που πιστεύουμε ότι επηρέασαν έντονα την ανάπτυξη της οργανικής αρχιτεκτονικής. Ασχολούμαστε λοιπόν λίγο παραπάνω με αυτόν τον όρο. Αυτό είναι πιθανώς απαραίτητο γιατί η οργανική αρχιτεκτονική εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο και σήμερα. Είναι απίθανο να είναι λιγότερο σημαντικό τις επόμενες δεκαετίες.

Η εξέλιξη της οργανικής αρχιτεκτονικής

αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright

Αρχιτέκτονας καλώντας

ο μεγάλος αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright

Στυλ λιβαδιών

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή εξήγηση. Ο Frank Lloyd Wright δεν έχει καμία σχέση άμεσα με τον όρο «οργανική αρχιτεκτονική». Δημιούργησε το στυλ του λιβαδιού. Αυτό ακολούθησε φυσικές γραμμές και προέκυψε ως αντίποδος στην κατασκευή της βικτοριανής εποχής. Η οργανική αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε από το στυλ των λιβαδιών. Για το λόγο αυτό, πολλές από τις διδασκαλίες του Frank Lloyd Wright σχετικά με την κατασκευή και το σχεδιασμό είναι εφαρμόσιμες σε αυτό το στυλ.

Θα χρησιμοποιήσουμε μερικές διδασκαλίες από τον Frank Lloyd Wright ως επίκεντρο του άρθρου. Μπορείτε να βρείτε τις προσφορές για αυτό στο παρακάτω άρθρο.

Η οργανική αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε από το στυλ των λιβαδιών

έργα οργανικής αρχιτεκτονικής του Frank Lloyd Wrightοργανική αρχιτεκτονική Ο Frank Lloyd Wright λειτουργεί

Ο αρχιτέκτονας πρέπει να μπορεί να κοιτάξει δέκα χρόνια νωρίτερα

Σύμφωνα με τον Frank Lloyd Wright, ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι κάποιου είδους προφήτης. Πρέπει να είναι σε θέση να κοιτάξει τουλάχιστον μερικά χρόνια νωρίτερα. Η οργανική αρχιτεκτονική πληροί αυτήν την απαίτηση. Οι σαφείς, φυσικές γραμμές καθιστούν δυνατές πολλές αλλαγές και μεταμορφώσεις.

Το καλό κτίριο δεν πρέπει να βλάπτει το τοπίο

κλασική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright

σπίτι Fallingwater στη μέση της φύσης

οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright house waterwater

Η αρχική ερμηνεία

Θα μπορούσατε να απαντήσετε σαφώς και απλά στην ερώτηση γιατί ορισμένοι αρχιτέκτονες χαρακτηρίζονται φοβεροί και άλλοι όχι; Ο καθένας θα είναι σε θέση να κατανοήσει, να περιγράψει, να αναπαράγει ένα στυλ. Κατά μία έννοια, το κάνουμε και αυτό. Αλλά για να δημιουργήσετε ένα κτίριο τόσο πρωτότυπο ώστε να έχετε την αίσθηση ότι έχει ψυχή – αυτό είναι κάτι άλλο. Αυτό είναι ιδιοφυΐα.

Ο Frank Lloyd Wright υποστηρίζει τη δική του ερμηνεία των στυλ. Η οργανική αρχιτεκτονική είναι μοναδικά επιτυχημένη από αυτή την άποψη. Απλώς στηρίζεται στη μίμηση των φυσικώς υφιστάμενων μορφών. Έχουν πάντα ένα μοναδικό αποτέλεσμα από μόνα τους!

Σπίτι στο Νιου Τζέρσεϋ

οργανική αρχιτεκτονική σπίτι Frank Lloyd Wright στο New Jersey

Εσωτερική διακόσμηση

Οργανική αρχιτεκτονική Bachman Wilson House Frank Lloyd Wright

Το κτίριο πρέπει να φαίνεται να έχει μεγαλώσει φυσικά στο περιβάλλον του

Η διατριβή του Frank Lloyd Wright μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο βαθμό για τον ορισμό της οργανικής αρχιτεκτονικής. Το ίδιο ισχύει και για τα εξής:

  • Το καλό κτίριο δεν πρέπει να βλάπτει το τοπίο. Πρέπει να τα κάνει πιο όμορφα.
  • Η αρχιτεκτονική είναι ζωή ή κινούμενη μορφή.

Αν διαβάζαμε μόνο αυτές τις θέσεις του Frank Lloyd Wright, θα πιστεύαμε ότι τα κτίριά του είναι εντελώς συνώνυμα της οργανικής αρχιτεκτονικής. Μην παραπλανηθείτε. Μερικές από τις διδασκαλίες του ήταν πραγματικά αμφιλεγόμενες. Πολλοί θα έρχονταν σε αντίθεση με την ιδέα μας για την οργανική αρχιτεκτονική ή θα έβγαζαν κάτι από το φάσμα της. Παρ ‘όλα αυτά, οι ρίζες αυτού του στυλ μπορούν να βρεθούν στα κτίριά του και εκείνα των συγχρόνων του.

Περισσότερα κτίρια από τον Frank Lloyd Wright

οργανική αρχιτεκτονική από τον αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wrightοργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright taliesin δυτικό πρωινό φως Penfield house οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright