Το λιβανέλαιο δεν είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αιθέρια έλαια για το τίποτα και συχνά αποκαλείται ακόμη και η βασίλισσα των ελαίων. Το «ιερό θυμίαμα», το θυμίαμα από το οποίο εξάγεται το λάδι, δεν είναι φυσικά λιγότερο πολύτιμο και δημοφιλές. Και οι δύο ουσίες έχουν πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν θυμίαμα σε όλες τις σημαντικές θρησκευτικές τελετές καθώς και για πολλές σωματικές ασθένειες. Εδώ μπορείτε να μάθετε από πού προέρχεται αυτό το ευγενές φάρμακο, τι αποτελέσματα έχει και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λιβανέλαιο στην πράξη.

Το καθαρό έλαιο λιβανιού λαμβάνεται από ρητίνη λιβανιού

λιβανιστικό ηρεμιστικό αποτέλεσμα

 Τι είναι λιβάνι?

Επίσης γνωστό ως olibanum, το λιβάνι λαμβάνεται με τη μορφή κρυστάλλων ρητίνης από τα δέντρα Boswellia. Αυτές αναπτύσσονται κυρίως σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής (Σομαλία, Ερυθραία) καθώς και στην Αραβία (Υεμένη, Ομάν) και την Ινδία, όπου το κλίμα και το έδαφος είναι ιδανικά για αυτούς.

Επειδή στα φυτά αρέσει η ξηρή, αμμώδης γη και πολύ φως και ζεστασιά. Τα λιβάνια μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως 15 μέτρα. Έχουν μικρά πράσινα φύλλα και μακριά, φιλιγκράνια λουλούδια. Η συγκομιδή του λιβανιού ξεκινά τον Μάρτιο-Απρίλιο και διαρκεί αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φλοιός και τα κλαδιά των δέντρων κόβονται ελαφρά με κοφτερά μαχαίρια, έτσι ώστε ο πολύτιμος χυμός του δέντρου να βγαίνει στην επιφάνεια και να στεγνώνει σε κρύσταλλα λόγω της θερμότητας. Στη συνέχεια, οι κρύσταλλοι θυμιάματος απλώς αποξέονται και συλλέγονται. Συνήθως αυτά είναι χαμηλότερης ποιότητας για τους πρώτους 2-3 μήνες και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ελαφρύτερα και καθαρότερα με μια ελαφρά πρασινωπή απόχρωση, η οποία μιλά για την υψηλότερη ποιότητα.

Έτσι μοιάζουν τα δέντρα Boswellia

έλαιο λιβανιού υγιές αποτέλεσμα δέντρο boswellia

Οι πιο σημαντικοί και πιο συνηθισμένοι τύποι λιβανιού είναι Boswellia sacra και Boswellia carterii, που προέρχονται κυρίως από την Υεμένη, το Ομάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία και Boswellia Serrata, επίσης γνωστό ως ινδικό λιβάνι επειδή εισάγεται από αυτό.

Το λεγόμενο «εκκλησιαστικό θυμίαμα» είναι επίσης πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Λέγεται ακόμα Boswellia Papyrifera και έχει ένα απαλό, κάπως γλυκό άρωμα που περιέχει μια ελαφριά νότα σαν λεμόνι.

Το λιβάνι είναι αναπόσπαστο μέρος όλων των εκκλησιαστικών τελετών

αποτέλεσμα και εφαρμογή θυμιάματος

Πώς φτιάχνεται το λιβανέλαιο?

Το καθαρό, αιθέριο έλαιο λιβανιού λαμβάνεται αποκλειστικά με απόσταξη με ατμό. Η διαδικασία πηγαίνει κάπως έτσι: οι συλλεγμένοι κρύσταλλοι ρητίνης μπαίνουν σε ένα μεγάλο ακίνητο με ζεστό νερό. Το πολύτιμο λιβανέλαιο απελευθερώνεται στη συνέχεια με τη βοήθεια ατμού. Για 1 λίτρο καθαρού λαδιού χρειάζεστε περίπου 80 κιλά λιβάνι ρητίνη, ανάλογα με το μέγεθος και την απόδοση των δέντρων, φυσικά. Η τιμή του λιβανέλαιου ανά λίτρο στη συνέχεια ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα της ρητίνης και την απόσταξη.

Δεν δημιουργούνται όλα τα λιβάνια ίσα

λιβάνι λιβάνι λιβάνι ρητίνη υγιές αποτέλεσμα

Ποια είναι η επίδραση του λιβανέλαιου?

Τα θετικά αποτελέσματα αυτού του ευγενούς λαδιού, καθώς και του λιβανιού γενικά, είναι απίστευτα πολυάριθμα για το σώμα καθώς και για το μυαλό και την ψυχή. Τα πολύτιμα συστατικά είναι φυσικά υπεύθυνα γι ‘αυτό, πάνω απ’ όλα τα λεγόμενα βοσγουελικά οξέα, καθώς και σημαντικά τριτερπένια και βλεννώδη.

Το λιβανέλαιο είναι κυρίως αντιφλεγμονώδες και ανακουφιστικό από τον πόνο. Προωθεί τον σχηματισμό κυττάρων και την αναζωογόνηση του δέρματος. Πολλές δερματικές παθήσεις όπως η νευροδερματίτιδα ή η ψωρίαση ανακουφίζονται ή θεραπεύονται πλήρως με αυτήν. Το πεπτικό σύστημα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τη θετική δύναμη του λιβανέλαιου, ακόμη και με πιο σοβαρές εντερικές παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn. Οι ασθενείς με ρευματισμούς, αρθρίτιδα και άσθμα βιώνουν επίσης αισθητή ανακούφιση από τα συμπτώματά τους όταν απολαμβάνουν λάδι λιβανιού.

Ως φυσικό υποκατάστατο της κορτιζόνης, το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά για αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων και διάφορες χρόνιες φλεγμονές.

Νιώστε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης

λιβάνι λιβάνι κρύσταλλοι ρητίνης λιβανιού

Πρόσφατες μελέτες σε έρευνες για τον καρκίνο δείχνουν ότι τα συστατικά του λιβανιού μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτά χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο.

Όχι λιγότερο γνωστή και σημαντική είναι η ηρεμιστική επίδραση του λιβανιού. Με τη μορφή λαδιού ή ακόμα και ως άρωμα, αυτό έχει μια πολύ εναρμονιστική και διαλογιστική επίδραση στην ψυχή και επομένως βοηθά στο άγχος, τους φόβους και την κατάθλιψη.

Σπουδαίος: Το θυμίαμα Boswellia Serrata είναι κατάλληλο για εσωτερική χρήση. Η ινδική ρητίνη λιβανιού είναι επίσημα καταχωρημένη ως φαρμακευτικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.

Δεν είναι τίποτα που το λιβάνι είναι ένα από τα τρία δώρα των Τριών Σοφών στον Ιησού

λιβάνι λιβάνι άρωμα θυμιάματος για τα Χριστούγεννα

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πολύτιμο λάδι?

Με τόσα θεραπευτικά και ευεργετικά αποτελέσματα, μπορεί κανείς να φανταστεί τις πολλές χρήσεις του λιβανέλαιου. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για πολλά σωματικά και ψυχικά παράπονα (βλ. Παραπάνω). Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να αναμιχθεί με άλλα έλαια φορέα. Αμύγδαλο, jojoba, δεντρολίβανο, πατσουλί ή αβοκάντο είναι πολύ κατάλληλα για αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα θεραπευτικό λάδι μασάζ ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Επιπλέον συμβουλή: Για ημικρανίες ή στρες, μπορείτε να εφαρμόσετε 2-3 σταγόνες λιβανέλαιο στους κροτάφους. Αυτό φέρνει άμεση ανακούφιση και ευχάριστη χαλάρωση.

Οι εισπνοές με λιβανέλαιο συνιστώνται ιδιαίτερα για κρυολογήματα. Αυτό γίνεται ως συνήθως. Βάλτε 2-3 σταγόνες λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και σταθείτε πάνω του με το πρόσωπό σας. Ένα μεγάλο πανί στο κεφάλι εντείνει τον θεραπευτικό ατμό.

Μπορείτε επίσης να ζήσετε τις υπέροχες, ηρεμιστικές και εξισορροπητικές επιδράσεις του λιβανέλαιου με μια αρωματική λάμπα. Απλώς προσθέστε 5-6 σταγόνες λάδι στο νερό στη λάμπα σας και γείρετε προς τα πίσω και χαλαρώστε. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες ασκήσεις προσοχής, διαλογισμό ή προοδευτική χαλάρωση των μυών ενώ το κάνετε.

Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τις πολλές θετικές επιδράσεις αυτού του μοναδικού λαδιού και να παραμείνετε υγιείς χάρη στη θεραπευτική δύναμη της φύσης!

Θεραπεία θυμιάματος για σώμα, μυαλό και ψυχή

αρωματοθεραπεία με λάδι λιβανιού

Μια μυστικιστική ρητίνη που αξίζει χρυσό

Επιδράσεις και χρήσεις λιπαντικού λιβανιού